Fortsätt till innehållet

11.11.2021

Veganskt, vegetariskt eller laktosfritt i jul? Zeina tipsar om julmaten som passar flera

Zeinas julk*ttbullar. Zeinas julk*ttbullar

Svenskarnas kostvanor har ändrats och julbordet ändras med dem.  Enligt Valios Magrapporten® 2021 har över hälften av alla hushåll fler än en kosthållning, till exempel att någon i hushållet är vegetarian, laktosintolerant eller undviker gluten. Siffrorna visar också att alltfler lagar mat hemma och experimenterar i matlagningen.

Inför julen presenteras siffror från Magrapporten® 2021, Sveriges största undersökning om kost och maghälsa utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Valio. Resultaten är högst relevanta nu när julen börjar närma sig. I mer än hälften av alla svenska hushåll har medlemmar olika kosthållning, vilket kan bli utmanande för julmatsplaneringen. Undersökningen visar även att nästan varannan svensk har lagat mer mat senaste året, och att mer än var tredje har provat att laga helt nya maträtter.

– Att ha olika kosthållning i familjen kan vara knepigt, men utbudet av veganska, vegetariska eller laktosfria ingredienser ökar stadigt. Vi ser i Magrapporten® 2021 att alltfler testar nytt i köket och vi tror att många kommer introducera nya varianter av klassiska julrätter på årets julbord, om inte annat för att kunna bjuda på rätter som alla gäster kan äta. Vem vet, i år kanske blir det första året då man byter ut de klassiska köttbullarna till veganska dito, säger Anette Björnlund, kommunikationschef på Valio Sverige.

– Att till exempel laga veganskt eller vegetariskt är inga problem idag, instämmer Zeina Mourtada, kock och matskribent. Det är också så spännande när traditionell svensk mat utmanas av influenser från resten av världen. Jag älskar till exempel libanesisk mat och om det ska firas något äter jag gärna det. Om man tillåter sig att bli inspirerad av utländska rätter blir det lättare att vara kreativ och komma på nya julrätter, som också kan passa flera, det är bara fantasin som sätter gränserna, avslutar Zeina.

Zeina tolkar om de traditionella julköttbullarna
Här tipsar Zeina om ett veganskt alternativ till julköttbullar med smak av mellanöstern. Zeina tipsar även om en vegetarisk och laktosfri Salata Rusa, en för många ny rätt till julbordet som kan vara ett alternativ till gubbröran och passar bra på sillbordet.

4 portioner
500 g formbar vegofärs 
100 g Valio Oddlygood Veggie Grated
1 liten finhackad lök
2 msk finhackad persilja
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk sjukryddor
1/2 tsk gurkmeja
Salt, peppar 

Rapsolja till stekning 

Garnering
Granatäppelkärnor 
Persilja 
Citron 

Gör såhär: 
Blanda ihop alla ingredienser till bullarna. Rulla bullar och stek i rapsolja ca 8 min runtom. Lägg på ett fat, toppa med persilja, granatäppelkärnor och citron. 

Zeinas Salata Rusa
Salata rusa är världens mest populära sallad som är ett måste på julbordet i många kulturer. Den kan varieras i det oändliga och här har Zeina gjort salladen laktosfri med Valios laktosfria crème fraiche.

4-6 portioner
200 g Valio laktosfri crème fraiche
2 morötter
6 mellanstora potatisar
100 g djupfrysta ärtor
3-4 stycken saltgurkor
1 tsk dijonsenap
Saften från en halv citron
Salt & peppar
Ca 0,5 dl majonnäs

Valfri tillsättning:
1 finhackad rödlök

Gör såhär:
Hacka morot och potatis i små tärningar, koka dem mjuka. Koka inte sönder dem. Koka även ärtorna. Sila av och låt allting rinna av ordentligt. Hacka saltgurkorna och äggen i bitar. Lägg i en bunke, pressa över citron, krydda med salt och peppar. Vänd försiktigt och blanda sedan i crème fraiche, majonnäs och dijonsenap. Blanda ordentligt utan att mosa sönder grönsakerna. Smaka av och krydda eventuellt mer. Täck bunken och låt gärna stå i kylen minst 1 timme innan servering.

Julrecept som passar flera

Hitta mer julinspiration, såväl laktosfri som vegetarisk eller vegansk på Valio.se.

Om Valios Magrapporten®:
Valio har sedan mitten av 1900-talet bedrivit forskning för hälsa och välmående. Forskningen kompletteras med flera återkommande trendmätningar, däribland Magrapporten®, som är Sveriges största undersökning om maghälsa. Magrapporten® 2021 är den femte upplagan och bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Kantar Sifo under perioden 4–12 mars 2021. Totalt intervjuades 2 009 personer i Sverige i åldrarna 16–79 år. Av dem var 865 personer mellan 16–34 år. I gruppen som uppger att de har haft problem med magen det senaste året ingår 740 personer. Läs mer om Magrapporten här.

Fakta från undersökningen:
· I 43% av svenska hushåll har medlemmarna samma kosthållning (2019: 32%)
· I norra Sverige har 50 % av hushållen samma kosthållning medan i Stockholm är det 38%.
· 52 % av svenskarna köper olika mejeriprodukter till olika familjemedlemmar (2019: 41 %).
· 35 % av svenskarna har experimenterat mer med maten det senaste året.
· Var femte ung kvinna är idag vegetarian eller vegan (2019: 15%), att jämföra med 7% av alla svenskar.
· 48 % av unga kvinnor (16-24 år) är idag flexitarianer (2019: 35 %).

För mer information, kontakta:
Kalle Löfstrand, presskontakt på Valios kommunikationsbyrå Shomei
Mail: kalle.l@shomei.se
Mobil: 0733-58 26 65

Anette Björnlund, Media- och kommunikationschef, Valio Sverige AB
Mail: anette.bjornlund@valio.se
Telefon: 0703 033 561

Valio grundades i Finland 1905. 1994 introducerades Valio i Sverige och 2002 lanserades de första laktosfria produkterna på den svenska marknaden. Varje år investerar Valio ca 250 miljoner kronor i forskning, utveckling och nya innovationer. Satsningen har resulterat i ett av marknadens bredaste sortiment av laktosfria produkter som smakar som de ska. Nu har Valio överfört den kunskapen till växtbaserat och erbjuder ett växande sortiment av gurt, dryck och alternativ till ost under varumärket Oddlygood. Valio är även känt för sitt goda smör och krämiga yoghurt. De senaste tio åren har Valio kontinuerligt ökat tillväxten på den svenska marknaden och omsatte 1 303 MSEK under 2020. Resan med att utveckla goda och hälsosamma produkter för ditt välbefinnande fortsätter även i framtiden. Läs mer på www.valio.se

Läs de senaste nyheterna