Smörskola 

Smör är en populär ingrediens i många bakverk och i matlagning. En av fördelarna är att smör har förmågan att lyfta fram både smak och doft. Tack vare sin runda, goda arom och unika sammansättning av fettsyror får andra smaker en skjuts och blommar ut.

Här får du tips på hur du kan använda smör. Och förhoppningsvis också inspiration! 

Lyckas med bullarna

Smör är en given ingrediens i bullar och andra sorters bakverk. Smörets smak ger en extra skjuts till varmdoftande kryddor såsom vanilj, saffran och kanel.

Tips till bullbaket

 • Byt ut mjölken i bulldegen mot vatten, och öka istället mängden smör. Det ger en knaprig skorpa med en ljuvligt mjuk och smörsmakande saftig insida. Bullar med mycket smör blir helt enkelt godare, än om du snålat med mängden smör.
 • Använd ett rumstempererat smör i degen. Det binder inte mjöl på samma sätt som smält smör gör. Resultatet blir en smidigare och mer lättarbetad deg som klibbar mindre. En stor fördel också är att du kan dra ner på mjölmängden vilket ger ett luftigare och saftigare slutresultat. För mycket mjöl i degen ger kompakta och torra bullar. 

Brynt smör – en fransk favorit som ger nötig smak

Ett sätt att få aromen i smöret att träda fram ännu mer är att bryna smöret. På franska kallas brynt smör beurre noisette, hasselnötssmör, just för att smaken blir fint nötig. I det franska köket används ofta brynt smör, mycket för att det är en smakförhöjare till både sött och salt.

Så här gör du brynt smör:

 • Lägg smör i en stekpanna och låt det smälta
 • Värm smöret under vispning till 125 °C.

Tips med brynt smör

 • Ta bakningen till nästa nivå genom att använda brynt smör i exempelvis kladdkakan eller kolabakelsen.
 • Smaksätt det brynta smöret med exempelvis timjan, vitlök och citron. Då kan det användas som en egen sås till något salt.

Vad händer när smöret bryns?

När smöret bryns uppstår en kemisk reaktion mellan kolhydraterna (mjölksockret) och aminosyrorna (mjölkproteinet). Det kallas för maillardreaktion, och gör att smöret färgas nötigt brunt och ger en smakpalett med förnimmelse av smörkola. 

 

Ghee - rent smörfett med lång hållbarhet

Ghee är klarat eller skirat smör med lång hållbarhet som kan användas i mycket höga temperaturer. Det lagras i rumstemperatur. Om du är noggrann med att hålla din ghee väl försluten och använder rena redskap kan den hålla i upp till ett år. Den långa hållbarhetstiden beror på att alla enzymer och all vätska har kokats bort.  

Så här gör du enkelt din egen ghee

 • Smält smör i en kastrull.
 • Låt smöret långsamt sjuda tills all vätska kokat bort. Då bildas ett skum på ytan som du försiktigt skummar av medan smöret sjuder. En brun bottensats (proteinet och mjölksockret) bildas samtidigt på botten.
 • När smöret slutat skumma silar du av bottensatsen i en silduk och häller sedan upp din ghee i en ren glasburk, och sätter på ett tätslutande lock.

Det som är kvar nu är rent smörfett som har en vacker gyllengul färg och en aromatisk nötig smak.

Hur används ghee?

Tack vare att allt vatten kokats bort kan du värma upp din ghee till 250 °C utan att det blir bränt. Ghee passar både i matlagning och i bakning. Du använder det dessutom i samma mängd, så du behöver inte ändra något i dina favoritrecept. En annan fördel är också att det till skillnad från vanligt smör även lämpar sig för fritering.

Ghee används mycket i de nordindiska och pakistanska köken, och lyfter fram både starka och varma kryddor. Varför inte testa att använda ghee nästa gång du är sugen på att laga något kryddstarkt, eller bara för att lyfta fram kryddorna i maten? 
 

Tips vid stekning i höga temperaturer!

Smör kan inte hettas upp till över 145 grader utan att bli brunt och bränna vid. Om du inte har ghee hemma och vill undvika att bränna vid är ett tips att tillsätta en klick smör till oljan du steker i. Då får det du steker en fulländad smörsmak utan att bli bränt.

Vispat smör - enkelt att göra själv

Vispat smör, eller restaurangsmör som det också kallas, är förvånansvärt enkelt att göra själv. Det enda du behöver är smör, en visp och en smula tålamod.

Så här gör du vispat smör

 • Smält smör i en kastrull tills det får en gyllenbrun färg.  
 • Sila bort proteinerna som lägger sig i botten av kastrullen.
 • Låt smöret kallna och vispa det sen tills det blir fluffigt (gärna med elvisp).
 • Tillsätt lite flingsalt för den goda smakens skull.

Tips med vispat smör

 • Lägg vispat smör på en skiva nygräddat bröd eller varför inte direkt på det grillade köttet.
 • Smaksätt det vispade smöret med exempelvis persilja, pepparrot, vitlök eller citron. 

Populära avdelningar