Syrad mat       Syrade produkter       Syrade grönsaker

 


Syrade grönsaker

Det är många som är nyfikna och vill prova att syra grönsaker hemma. Det är faktiskt lättare än vad man kanske tror! Enkla och goda grönsaker att fermentera som nybörjare är till exempel vitkål, salladskål, morötter, gurka, rödbetor och rödlök. Vilken temperatur och hur länge fermenteringsprocessen ska pågå kan skilja sig en hel del i olika recept, men oavsett vilket recept du följer är det i grunden samma process. Här kommer några ord om vilken utrustning som behöves och handfasta råd för varje steg i processen.

 

Utrustning
Det finns set att köpa som innehåller fermenteringsglas, keramiska stenar och ett lock med inbyggd luftsluss som gör det lätt att lyckas. Stenarna ser till att råvarorna alltid är ordentligt nedsänkta, och luftslussen garanterar att inga bakterier tar sig in och förstör jäsningsprocessen. Vid behov lättar den också på trycket som bildas vid jäsningen.

 

Så syrar du grönsaker hemma 

1. Tvätta händerna noggrant och använd rena redskap. Skölj och hacka grönsakerna.

 

2. Lägg grönsakerna i en skål och ge dem en rejäl knådning. Vätskan som bildas ska vara kvar. Tillsätt salt enligt recept och packa sedan grönsakerna väl i fermenteringsglaset. Se till att det inte finns hålrum och täck grönsakerna med vatten.

 

3. Förvara grönsakerna i rumstemperatur (18–24 °C) i det antal dagar eller veckor som anges i receptet. Rätt och jämn temperatur är viktigt. Under processen är det viktigt att syre inte kommer åt grönsakerna och att överflödig koldioxid kan pysa ut.

 

4. Syrningsprocessen är klar när smaken upplevs vara lagom syrlig. Häll av vätskan och förvara grönsakerna i konserveringsglas i kylen, där håller de i flera månader. De syrliga grönsakerna är nu fullproppade med mjölksyrabakterier, och är goda som tillbehör till det mesta.

 


KLICKA PÅ CIRKELN FÖR INFORMATION OM MAGHÄLSA OCH LAKTOSINTOLERANS


Recept på syrade grönsaker

Populära avdelningar