Bakning

Bakverk för högtider, kalas och för de många stunder i livet då sötsuget knackar på

Baka bullar

Bullar går att baka på många olika sätt och med olika typer av fyllningar och topping. Även om kanelbullar anses vara de klassiska bullarna (i Sverige i alla fall) så går det även att göra varianter av dessa genom att byta ut mejeriprodukter till laktosfria alternativ eller att lägga till smaksatt kvarg i degen. Men låt oss vara ärliga. Oavsett vilket recept du väljer så bakas de allra saftigaste och godaste bullarna med mycket smör och socker!

Baka festliga tårtor

Tårtor förknippas gärna med kalas när man vill uppmärksamma någon med ett extra fint bakverk. För det är just det som beskriver en tårta: ett vackert bakverk med smakrik fyllning och fantasifull topping, som delas mellan familj och vänner. Svårighetsgraden av tårtor kan skilja mellan olika recept, men de allra flesta är inte svåra att göra! Låt dig inspireras av dessa fina och goda recept på tårtor.

Baka med kvarg som smaksättning

Smaksatt kvarg är den perfekta ingrediensen för dig som vill få mycket smak och färg på dina bakverk. Vi har samlat recept på allt från färgglada tårtor och goda bakverk med smaksatt kvarg. Testa att baka med Valios laktosfria kvarg!

Baka med kvarg

Baka snabbt, smidigt & smarrigt

Det kommer som ett brev på posten - sötsuget. Inget gott finns att hämta i kylen men ingredienserna till bakverk finns i skafferiet. Då vill du ha recept på enkla bakverk att sno ihop lite snabbt. Snabba recept på bakverk kommer även väl till hands vid oväntat besök eller när man i sista stund kommer på att du är ansvarig för fikat till barnens fritidsaktivitet. Här har vi samlat några goda och enkla recept som går snabbt att baka!

Baka med choklad

Vad vore livet utan choklad? Rätt tråkigt för smaklökarna, eller hur? Av den anledningen har vi samlat massor med goda recept med choklad som den primära smaksättaren. Smaken av choklad kan komma från kakao, blockchoklad eller kanske Valios goda chokladgrädde som även går att koka till chokladglasyr. Vilken väg du väljer är valfritt - så länge resultatet blir choklad-chock!

Glasyr och fyllning till bakverk

Ett bakverk utan glasyr eller fyllning är inget riktigt bakverk, för det är ju där bakverket får sin smak och sitt fantasifulla utseende. Basen till bakverket kan vara relativt enkelt så länge du fyller eller toppar med glasyr, grädde eller kristyr. Testa någon av dessa fyllningar och toppingar som du sedan kan experimentera med tillsammans med valfri grund.

Baka efter säsong

Tik-tok-trender kommer och går men traditionella recept består. Ja, det stämmer i alla fall när vi kollar på säsongsbetonade recept förknippade med årstider och högtider. Vid jul och påsk slår vi gärna på stort när det kommer till bakning och även om du inte hakar på vilka nya trender som helst så vill vi uppmuntra dig till att testa något nytt denna säsong. Vad sägs om någon av dessa goda recept?

Baka småkakor

Småkakor är perfekta munsbitar till kalaset eller fikat mitt på dagen. Begreppet “sju sorters kakor” har funnits i Sverige sedan 1800-talet och syftar på att man som värd eller värdinna för ett kafferep bör bjuda på minst sju olika sorters småkakor för att inte verka, ja, snål. Idag är antalet småkakor på kakfatet inte avgörande för hur gästerna uppfattar dig som värd/värdinna, men att bli bjuden på några småkakor uppskattas troligtvis fortfarande lika mycket! Småkakor bakas ofta på en bas av mjöl, socker och smör och är därför enkla att baka även om du har begränsat med tid eller ingredienser.

Det finns fördelar med att baka med smör!

Smör lyfter fram både smak och doft i bullar och bakverk - så snåla inte med smöret när du Bakar! Besök Valios Smörskola för att lära dig mer om smör i bakverk och matlagning.

Baka med frukt eller bär

Att baka med frukt eller bär ger bakverket en söt, syrlig eller fräsch smak beroende på vilket bär eller vilken frukt du väljer att baka med. Har du frukter hemma som har sett sina bästa dagar kan det vara läge att ge frukten nytt liv i form av ett bakverk. Varför inte använda överblivna äpplen till en kanel- och äppelbakelse, till exempel?
Bär är den perfekta toppingen på tårtor och bakverk för att ge dem “the final touch”, något som alla mästerverk har gemensamt. Här har vi samlat recept på tårtor, bakelser och kakor som innehåller bär eller frukt i en eller annan form.

Baka med rabarber

Rabarber är en fantastisk smaksättare till bakverk och bidrar med en syrlighet som bryter av mot det söta. Förutom den goda smaken så ger rabarber även bakverk ett visuellt lyft tack vare dess vackra färg. Vill du ha tips på fler recept än den klassiska rabarberpajen? Ta del av hela vår sektion om recept med rabarber!

Recept med rabarber

Baka semlor

Semlor, även kallad fettisdagsbulle, är ett klassiskt bakverk i Skandinavien och äts som bekant på fettisdagen. I Sverige har vi länge ätit semlor med grädde och mandelmassa, och det gör vi gärna fortfarande, men under de senare åren har fantasifulla varianter av semlan tillkommit. Här finner du recept på några varianter av semlor med olika typer av fyllningar!
PS. För dig som inte är helt såld på semlor har vi smugit in ett recept på vaniljmunkar.

Baktips

Här samlar vi tips och råd för alla som älskar att baka. Sidan är en guldgruva för såväl nybörjare som erfarna bagare och innehåller praktiska råd som täcker allt från grundläggande bakprinciper till mer avancerade tekniker. Du kan lära dig om vikten av att använda en våg och termometer vid bakning, hur man lyckas med bullbaket, hur man smälter choklad på bästa sätt och mycket mer. Du kan även hitta specifika tips för att lyckas med muffins, småkakor och macarons, samt hur man bäst använder kvarg i bakning för att ge extra smak och saftighet. Med dessa tips kan du förbättra dina bakfärdigheter och skapa utsökta bakverk.

Till våra bästa tips