Halloween

Pumpapaj dekorerad med minipumpor, halloweenmuffins eller en spöktårta. På Halloween får man tänka utanför ramarna och skapa rätter utöver det vanliga! Vågar du prova? Här samlar vi våra favoritrecept inför Halloweenfesten.

Halloween är högtiden då vi klär ut och oss och spökar, barnen knackar dörr och ber om bus eller godis, och en allmänt festlig säsong. Häxor, spindlar, spöken och andra monster tillåts också dyka upp även när man serverar mat och godsaker. Vi har samlat våra receptfavoriter så att du har allt du behöver inför Halloween-festen och förhoppningsvis kan hitta lite läskig inspiration.

När är Halloween 2023?

I Sverige firas Halloween den 31 oktober eller på fredagen den vecka då den 31 oktober infaller. I USA firas Halloween alltid den sista dagen i oktober men i Sverige kan det se lite annorlunda ut från år till år. På grund av det finns det en allmän förvirring om när man faktiskt ska fira Halloween och det beror också på att det inträffar i samband med Alla helgons dag. Alla helgons dag är en rörlig högtid som inträffar första lördagen mellan den 31 oktober och den 6 november. Detta året infaller Alla helgons dag lördagen den 4 november.

Varför firar man Halloween?

Halloween som högtid har sitt ursprung i All hallow’s eve som är en irländsk tradition. Det var en keltisk skördefest som firades den 31 oktober. Den spreds sedan vidare under 1800-talet till Amerika via irländska emigranter. Man trodde då att de döda återvände till jorde varpå man tände eldar för att skrämma bort väsen, onda andar och häxor vilket är bakgrunden till dagens Halloween-firande.

Recept för att lyckas med Halloweenfesten

Säsong
Julmat & julbak
Säsong
Kräftskiva
Tema
Stora middagar och studentmottagningar