Fråga Valio, Kost och hälsa

Finns det skillnader mellan olika proteinkällor?

Proteiner i animaliska produkter är i allmänhet av högre biologisk kvalitet än proteiner från växtriket, eftersom de är rikare på alla essentiella aminosyror. Proteinerna skiljer sig även åt när det gäller kroppens förmåga att ta upp och tillgodogöra sig dem.

Hur skiljer sig vassleproteinets inverkan på kroppen från kaseinproteinet?

Vassleproteinet fälls inte ut i den sura miljön i magen och därför tas aminosyrorna i den snabbare upp i blodet än aminosyror från kasein. Vassle är alltså ett mer snabbverkande protein, medan kaseinets effekt är långsammare och varar under en längre tid.

Vad är antiinflammatorisk kost?

Antiinflammatorisk kost baseras på livsmedel som sägs kunna dämpa inflammationer i kroppen. Genom att äta mer av vissa livsmedel samt utesluta andra anses du kunna minska risken för inflammationer. Exempel på antiinflammatoriska livsmedel är fet fisk, frukt, grönsaker, olivolja, tranbär, ingefära, gurkmeja med mera. Man bör å andra sidan undvika rött kött, sötade drycker, alkohol och vitt socker som till viss grad anses kunna öka risken för inflammation i kroppen. Det är viktigt att komma ihåg att det finns få studier som faktiskt bekräftar att dessa livsmedel agerar antiinflammatoriskt.

Vad är fermenterad mat?

Att fermentera mat innebär att maten konserveras med hjälp av mikroorganismer. Mikroorganismerna, det vill säga de goda bakterierna, får råvarorna att jäsa vilket gör att textur, smak och doft förändras. Fermenterad mat anses vara bra för matsmältningen, näringsupptaget och immunförsvaret. 

Exempel på livsmedel som är fermenterade är mögelost, kefir, kimchi, kombucha, surkål, yoghurt och surdegsbröd.


Vad är fett?

Fett är kroppens energireserv som även är värmeisolerande och skyddar våra inre organ. Det finns olika typer av fetter som kallas mättade och omättade fetter. Mättat fett ger kroppen energi men är inte bra i för stora mängder. Omättade fetter är bra för kroppen och delas upp i enkelomättade och fleromättade fettsyror. Transfetter däremot bildas antingen naturligt via idisslande djur eller framställs industriellt. Om man får i sig för mycket av denna typ av fett kan risken för hjärt-och kärlsjukdomar öka. Läs mer om varför fett är livsnödvändigt hos Valio.se.

Vad är kefir?

Kefir är en fermenterad mjölkdryck som påminner om yoghurt och har en syrlig och lätt kolsyrad smak. Kefir kan tillverkas av olika sorters mjölk som med hjälp av kefirgryn fermenteras och framställer vitaminer och mineraler som gör gott för hälsan. Det är enkelt att göra egen kefir men vill du hellre köpa en färdig produkt har Valio tagit fram kefir i olika smaker som både kan ätas som de är alternativt användas som ingredienser i bakning, matlagning eller i smoothies. 

Vad är kolhydrater?

Kolhydrater är ett samlingsnamn för stärkelse, kostfiber och sockerarter. Kolhydrater är en viktig energikälla som bryts ner i kroppen och omvandlas till sockerarten glukos. Det finns snabba och långsamma kolhydrater vilket påverkar vår blodsockernivå på olika sätt. Snabba kolhydrater ger snabb men kortvarig energi medan långsamma kolhydrater ger en mer stabil energinivå. Vår hjärna behöver ungefär 100 gram kolhydrater om dagen för att den ska fungera normalt. Läs mer om kolhydrater på Valio.se. 

Vad är kombucha?

Kombucha är en svampliknande jäst-och bakteriekultur som används för att fermentera te. Teet får en syrlig smak som du sedan kan smaksätta med frukt, bär eller kryddor. Kombucha-te anses vara nyttigt utifrån flera aspekter, till exempel anses det innehålla antioxidanter, förbättra matsmältningen och öka cirkulationen i kroppen. Recept på kombucha innehåller kombuchasvamp, vatten, te, socker samt valfri smaksättare. Testa Valios recept på kombucha.

Vad är proteiner?

Proteiner, det vill säga äggviteämnen, är uppbyggda av 20 olika aminosyror, som delas in i essentiella och icke-essentiella aminosyror.  De essentiella aminosyrorna måste tillföras via kosten, eftersom kroppen inte själv kan bilda dem. Människor har i genomsnitt mellan 10 och 12 kilogram proteiner och över 100 000 olika proteinsammansättningar i kroppen.

Vad är vassle och var får man det ifrån?

De främsta proteinerna i mjölk är kasein och vassleprotein. Av proteinerna i komjölk är 80 procent kasein och 20 procent vassleprotein. Vassle uppstår vid tillverkning av ost, då man med hjälp av löpeenzym får kaseinet i mjölken att koagulera. Av kaseinet och fettet bildas en fast ostmassa och vassle i form av vätska frigörs.  Av tio liter mjölk blir det ett kilo ost och nio liter vassle. I framställningen av kvarg förtjockas kaseinet i mjölken genom syrning av mjölken med mjölksyrebakterier eller genom att tillsätta mineralsyra.

Varför behöver man protein?

Protein har många olika uppgifter i kroppen. De fungerar som byggstenar för musklerna och skelettet samt övriga vävnader och organ. Många sammansättningar som reglerar kroppens funktioner, som hormoner, enzymer och antikroppar, är uppbyggda av protein. Proteiner kan även användas som energikälla: ett gram protein ger energi motsvarande cirka 4 kilokalorier.

Varför behöver vi protein?

Protein är kroppens viktigaste näringsämne och behövs för att bygga upp kroppens vävnader och organ. Protein ger även kroppen energi och är därför extra viktigt att få i sig om man tränar. Muskler består till stor del av protein och under ett träningspass ökar proteinomsättningen i takt med att musklerna arbetar. Läs mer om vad protein gör för kroppen hos Valio.se. 

Ställ din egen fråga

Konsumentkontakt

Telefon
020 - 725 515

Våra telefontider är

Måndag - fredag 08:00 - 12:00

Senaste besvarade frågorna


Populära avdelningar