Dessa olika ord är något man hör allt mer av, och det är inte alltid lätt att förstå vad som skiljer de åt. Är det egentligen någon skillnad mellan picklad och inlagd gurka? Här hjälper vi er reda ut de olika begreppen.
Ofta betyder picklad och inlagd samma sak, där ordet picklad är något vi hämtat upp från den engelska motsvarigheten “pickled”. Det innebär att man konserverat ett livsmedel, oftast grönsaker, genom att tillsätta någon typ av syra så som ättika eller vinäger i ett konserverande syfte. För att mildra den skarpa smaken som kan komma från dessa ingredienser så är det vanligt att man tillsätter någon form av sötma, i form av honung eller socker.
Även syrad och fermenterad är två olika ord som ofta betyder samma sak. Det innebär att livsmedlen konserveras och förädlas med hjälp av mikroorganismer vilket medför en förändrad smak, doft och konsistens. Denna matlagningsteknik är ett sätt att förädla och förändra en råvara och en vanlig missuppfattning är att detta enbart går att göra på grönsaker. Så är inte fallet, och man kan även fermentera kött, fisk, spannmål, mjölk, bär, nötter, linser, bönor med mera.
Begreppet syrat är något man ser väldigt ofta, men som inte alltid används på rätt sätt. Ofta kan det stå exempelvis “syrade morötter” på en meny, men när man i själva verket syftar till en ättiksinlagd variant.
När en grönsak fått bilda sin egen syra med hjälp av naturliga mjölksyrabakterier så säger man att den är mjölksyrad. Denna metod används för att konservera och förlänga hållbarheten, då de syrliga bakterierna på detta sätt kan övervinna bakterier som vanligtvis förstör grönsakerna. Smaken från syrade metoder skiljer sig från livsmedel inlagda med ättika eller vinäger, då det under processen skapats unika aromämnen. På engelska säger man ’lacto-fermentation’ för mjölksyrning och är alltså samma sak som fermenterad.
Här kan du läsa mer om hur man på egen hand syrar eller fermenterar livsmedel.
Enkla och goda grönsaker att fermentera som nybörjare är till exempel vitkål, salladskål, morötter, gurka, rödbetor och rödlök. Här har vi samlat våra bästa recept.
TILL SYRADE GRÖNSAKER