Fortsätt till innehållet

Säsong

Recept på påskmat

Vi på Valio älskar påsken, för liksom under alla andra högtider är det stort fokus på massor med god mat! Se till att njuta av en riktigt god påskbuffé och goda efterrätter! Vi har samlat våra favoritrecept till påsken, både laktosfria och växtbaserade. Glad påsk!

När infaller påsken?

När påsken infaller hör ihop med när vårdagjämningen infaller. Man brukar säga att påskdagen är den första söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen. Med andra ord infaller påsken någon gång mellan den 22 mars och den 25 april för de västliga kyrkorna (östkyrkorna tillämpar en annan kalender).

Påsken 2024 infaller vecka 13 på följande dagar:

  • 28 mars – Skärtorsdagen
  • 29 mars – Långfredagen
  • 30 mars – Påskafton
  • 31 mars – Påskdagen
  • 1 april – Annandag påsk

Varför äter man ägg på påsken?

I Sverige äter vi i snitt ett halvt ägg per dag. Under påskveckan ökar konsumtionen av ägg markant och sägs uppgå till 2000 ton ägg! Ägg har länge varit starkt förknippat med  påsken och ordet “påskägg” har flera betydelser. Det kan vara ett dekorerat hönsägg, inslagna godisägg eller äggformade kartonger som vanligtvis fylls med godis.  Ägg är en symbol för liv, återfödelse och fruktbarhet. Likaså är våren en tid för återfödelse vilket även märks på hönsen som efter en lång vinter börjar värpa ägg igen. Enligt den katolska traditionen fastade man under 40 dagar före påsk vilket innebar att man fick ett överskott av ägg och därefter kunde frossa i detta proteinrika livsmedel under påsken.

Tip icon

Visste du att?

Vita höns värper vita ägg och bruna höns värper bruna ägg?

  • Äggens storlek beror på hönans ålder där äldre hönor ger större ägg?
  • Ägg har en relativt liten påverkan på klimatet jämfört med andra animaliska livsmedel?

Efterrätter och påskgodis

Vad vore påsken utan något sött och gott att avsluta buffén med? Här presenterar vi recept som fungerar lika bra som efterrätter till en större middagsbjudning som vid en mysig fikastund för två. Med inslag av påsken är dessa efterrätter och bakverk lika fina som de är goda! Välj gärna laktosfria produkter för att alla gäster ska kunna njuta av dessa godbitar!


Påskpyssel

Vad vore påsken utan påskpyssel? Återanvänd mjölkförpackningarna och skapa söta små kaniner. Här får du hjälpa att skapa dina egna påskväxter, kaninskålar och kycklingholkar.


Recept till påskbuffén

Att förbereda en påskbuffé är ett säkert kort när du bjuder in ett större antal gäster till lunch eller middag eller om flera av gästerna har olika matpreferenser. Lamm är en klassiker till påsken och har ofta en central plats på buffén. Fördelen med en buffé är att gästerna kan välja fritt bland maträtterna och du kan med fördel bjuda på en mix av vegetariska, veganska, laktosfria och glutenfria recept – något för alla helt enkelt! Vi ger även förslag på några rätter som är kompletta som de är men som går lika bra att ställa fram på buffébordet.


Vegetarisk påskmat

För dig som föredrar vegetariska alternativ finns det många typer av matiga sallader, pajer och tillbehör som passar bra till buffébordet. Här är några recept som du enkelt kan modifiera efter smak och tycke. Byt ut fyllningen i pajen till det du gillar eller testa dig fram med rotfrukter och grönsaker i goda sallader. Är du osäker på vad gästerna äter? Lägg lite extra tid på smarriga tillbehör så vet du att det alltid finns något som faller gästerna i smaken!

Tip icon

Tips på saker att göra i påsk!

Påsk-pyssel: Måla påskägg, måla teckningar till påskharen eller dekorera glas, burkar eller flaskor med glas-och porslinsfärg. Tips! Det går att skriva ut målarbilder med påskmotiv från olika hemsidor som man sedan kan färglägga. Vi har tagit fram tre enkla påskpyssel du kan göra tillsammans med familjens alla medlemmar.

Påsk-quiz: Samla ihop ett gäng påskrelaterade frågor och gör ett quiz. Detta kan med fördel göras om till en tipspromenad om det är fint väder.

Baktävling: Gör en gemensam grund (t.ex smet till cupcakes eller tårtbotten) och se vem som kan göra de mest kreativa dekorationerna! Tips! Testa detta recept på muffinsglasyr för goda och färgglada bakverk!

Påskäggs-jakt: Göm påskägg inomhus eller utomhus! Sätt upp regler för inom vilket område påskäggen får gömmas och hur många påskägg var och en får hämta.