Stora middagar och studentmottagningar

Har du en stor middagsbjudning inplanerad? Kanske en födelsedagsfest, examensfest eller stundande studentmottagning? När man ska laga mat till många kan det vara smart att välja enkla maträtter och gärna rätter som går att förbereda. Här har vi samlat recept och tips för en lyckad middagsbjudning.

Hur mycket mat och dryck behövs?

När du planerar vilken mat du ska bjuda på och hur mycket som kommer behövas så är det bättre att tänka för mycket än för lite och man brukar räkna med ca 300-400g per person. Hur mycket som går åt beror på dock festens karaktär. Till exempel vid studentmottagningar så besöker gästerna ofta flera fester under samma dag, vilket resulterar i mindre mat. Ett bra tips kan vara att dela upp maten i små portionsstorlekar redan innan du serverar, så som att dela upp pajen eller tårtan i mindre bitar. Detta brukar leda till att gästerna tar en bit av varje vilket gör det lättare att räkna ut hur mycket som behövs och vara säker på att det räcker.

Fester börjar ofta med en fördrink, som exempelvis kan vara mousserande vin eller champagne. Man brukar räkna med ett glas vin per gäst till förrätten och ett till två glas till huvudrätten. Utöver alkoholhaltiga drycker bör det alltid finnas ett alkoholfritt alternativ.

Till efterrätten vill många ha kaffe, där man bör räkna för två koppar per gäst. Till exempel räcker ett halvt kilo kaffe till 25 gäster. Se till att erbjuda te och kalla drycker för dem som inte gillar kaffe. Här kan man även servera dessertvin om så önskas.

Exempel på bra rätter till en studentmottagning eller stor middag

 • Pastasallader
 • Bröd med tillbehör som ost och smör
 • Smörgåstårta
 • Grillspett
 • Matpajer
 • Kallskuret
 • Ostar
 • Fruktfat
 • Olika såser och röror

Ett tips är att servera mat som går bra att äta kall samt går att förbereda i god tid innan festen. Lite längre ner på sidan har vi samlat våra bästa recept för buffébordet. Du hittar alla våra recept här.

Kom ihåg specialdieter och specialkost

Se till att även inkludera specialkost när du planerar dina måltider. Erbjud tillräckligt med alternativ för vegetarianer och för de som kanske behöver äta glutenfri eller laktosfri kost. Vid dukningen bör livsmedel som är lämpliga för specialkost märkas med små skyltar så att rätt mat hamnar hos rätt person. Ett tips är även att behålla förpackningen av produkterna som erbjuds under festen så att du kan kontrollera märkningen på en viss produkt vid behov.

Börja förberedelserna i tid

 • Samma månad som den planerade festen eller middagsbjudningen kan du börja förbereda dig. Köp dryck och se till att du har kaffe, te, socker och andra välbevarade torra produkter.

 • När middagen är två veckor fram i tiden kan man börja baka bröd och pajer som sedan förvaras i frysen. Kakor kan också bakas och förvaras i en lufttät låda.

 • Dagen innan festen kan du svalka dig med drinkar och garnera kakor, tårtor och smörgåstårtor. Förbered så mycket som möjligt i förväg, till exempel genom att hacka och packa salladsingredienserna i egna lådor i kylen. Du kan också skiva köttet, göra pålägg och såser. Bakverken i frysen kan tinas dagen innan, men till exempel bullar och mindre kakor hinner också tina på festen om de tas fram ett par timmar innan servering.

P.S. Överskottsmat från festen ska inte slängas. Många livsmedel kan frysas eller användas i matlagning under de följande dagarna. Välbevarade rätter som kex kan också packas till de sista gästerna.

Ha matchande bakgrundsmusik!

Oftast handlar en lyckad middagsbjudning om helhetsupplevelsen och därför är det viktigt att inte glömma bort bakgrundsmusiken. Har du franskt tema på maten så passar det ju givetvis bra med franska toner i bakgrunden precis som svenska sommarklassiker gör sig bäst till midsommarmaten. Musiken sätter stämningen!

Recept för buffébordet

PAJER

GRATÄNGER

SALLADER

PIZZOR

SMÖRGÅSTÅRTOR

SÅSER OCH RÖROR

Tips på hur du kan duka buffébordet

1. Tallrikar, servetter, bestick 2. Fisk 3. Såser för fisk 4. Sallader 5. Kallskuret och ostar 6. Såser och tillbehör 7. Varm mat

Desserter

Dukning av dessertbordet

1. Assietter 2. Servetter 3. Fika 4. Tårta 5. Blommor 6. Kaffe- och tekoppar 7. Socker 8. Mjölk 9. Sötningsmedel 10. Tepåsar

Är det under sommarens månader du planerar att ha din middagsbjudning? Från grillpremiären till midsommarfirandet och sensommarens ljumma middagar utomhus - här hittar du recept för sommarens alla stunder!

Till sommarmaten!